Pakistan Sufi Festivali - Karayolu ile İran ve Pakistan'a


Pakistan Sufi Festivali  2019 


Hiç kuşku yok ki (Pakistan) ve Lahore surlar şehri anıtları ile  tarihi ile ; büyüleyici  zengin sufi kültürüyle Mughals’in kalıntıları   ve lezzetli yiyecekleriyle her zaman  ziyafet ve ikram merkezi olmuştur. Lahore çok sayıda tapınak ve türbeler’le doludur. Bulleh shah, Madhu Lal Hussain, Miam mir Qadri, ve Shah Jamal Qadri gibi sufiler bu şehirde gömülüdür. Bu tapınaklar umudun, sevginin, aşkın, uyumun sembolleridir aynı zamanda.

Bu azizlerin zamanından günümüze kadar  Lahor’daki sufi kültürü ana hatlarıyla değişmemiş ve aynı kalmıştır. Quwali ve Dhamaal  bu tapınaklara örnek alışılagelmiş örnek yerlerdendir.
400 yıl geçmesine rağmen milyonlarca insan tarafından hala sevgiyle, şefkatle hatırlanan  Shah Hussain bunlardan biridir.

Youtube daki maceralı Pakistan seyahatimi izleyin
https://www.youtube.com/channel/UCp5W56R0QuGYlxN2428MppQ

Ve  her yıl Lahore’de  Mela Chiragha (Festival of lights) Işık festivali coşkuyla kutlanır. Shah Hussain 16. yy da Lahore’da  yaşamıştır. Cenaze töreni  Lahore şehrinin dışında yaklaşık 500,000 kişi’nin katılmasıyla  Baghbanpura’da  Madhu Lal Hussain’in türbesinde yapılır.    

Madho Lal Hussain Lahore’ın en bilinen sufi azizlerinde biridir. Uzun ve zor çalışmalarından sonra Allah’ın gizlerini keşfettiği söylenir. Test etmek ve kendini kanıtlamak için Kur’an bir kuyuya atar. Onu gören insanlar ona kafir diye seslenmeye başlayınca , O Kur’anı çağırmış ve Kur’an kuru ve zarar görmemiş bir şekilde ellerine geri gelmiştir. Bunu kutlamak için içmeye dans etmeye ve şarkı söylemeye gitmiştir. Kırmızı giysiler giymiş genç bir Hindu oğlanla skandala karışmış fakat onun gücünden korktukları için hiç kimse ona karşı gelememiştir.

Festival Cumhurbaşkanı Ayub Khan'ın  1995 yılında yasaklamasına kadar Shalimar Garden'de yapılıyordu.  Shah Hussain Punjabi şiirinin klasik bir biçimi olan “ Kafi” nin öncülerinde biriydi. Kafi sosyo-spiritül ve varoluşçulukla ilgili deneyimleri  ifade etmek için kullanılmıştır.
Aziz Shah Hussain Lahore’da doğup büyümüştür. Üstadı ve şeyhi  Madhu lal’dan o kadar çok hoşlanmıştır ki kendi adını Madhu Lal Hussain olarak değiştirmiştir. Shah Hussain toplumun gelenekçi yapısına karşı gelerek hümanizmin her şeyden üstün olduğunu ilan etmiştir.

Shah Husssain’in ölümünden sonra  Madhu lal sufilerin lideri olmuştur. Madhu Lal da aynı şekilde Shah Hussain’in yanına gömülmüştür.

Shah Hussain’in şiirleri Kaavish, Nusrat Fateh Ali khan, Noor Jehan, Amjad Parvez, gibi daha birçok sanatçı tarafından şarkı olarak da söylenmiştir.

3 gün boyunca süren bu festivalin Lahore’ın tarihinde büyük bir önemi  var. Festival alanına kadar olan cadde’lerde  inanılmaz  bir kalabalık, keşmekeş ve çok canlı bir ticari hayat oluşuyor. Coucsurfing arkadaşım Numan’ın motosikletiyle   3 gün birçok güvenlik barikatı soruşturmasından sonra girebilmeyi başardım. Tek başıma olsam çok daha uzun bir prosedür beni  bekliyordu.
Festival alanı çok büyük olmamakla birlikte  yüksek  volüm’lü davul sesleri, ilahiler, farklı farklı kümelenen yerlerden değişik çalgı sesleri  ile kendinizi anlatılmaz bir dünyanın içine doğru çekildiğinizi hissediyorsunuz. Çok farklı ve normalde karşılaşamayacağınız insan suretleri birden karşınıza çıkınca ilkönce biraz irkiliyorum, çevrede Pakistan dışından gelen hiç kimse yok, ve dolayısı ile ilgi merkeziyim elimde koca bir fotoğraf makinası ile. Ama içten bir gülümse ve selam beni aralarına almalarına yetiyor. Ben’de artık o büyük akışın bir parçasıyım.

Aynı zamanda çocukların eğlenmesi için çok iptidai bir şekil’de de olsa çeşitli oyuncaklar var. Kazan’larda yemekler pişirilip dağıtılıyor. Bir köşe’de yaşlı bir sufi gözleri görmeyen çok içli, elinde 2 uzun demir parçasını birbirine vurarak anlamasamda  etkileyici bir na’at ilahi tarzı mırıldanıyor. Beni içine alıyor bir şekilde …

Nur Ahmad Chishti’nin Tahqiqat-i Chishti ve Lajwanti Ramkrishna  adlı eserleri Punjabi sufi otoriteleri tarafından  sufi yaşam tarzları hakkında bilgi edinmek isteyenler için  tavsiye edilir.
Pakistan’ın her yerinden  500,000 e yakın insan çeşitli etkinliklere katılmak, dua etmek dans etmek, ilahi dinlemek, adak adamak için  bu festivale geliyor. Tapınak çeşitli süsler’le çiçeklerle mumlar’la ışıklar’la donatılıyor.

Geleneğe bağlı olarak kutlamalar tutucu olan birçok şeye karşı olarak devam ediyor.  Azalan sayılarına rağmen Hindular ve Hristiyanlar’da bu festivale katılıyorlar. Bazı hint enstrümanları da olan bu festival’de artık ben diyeyim hipnotik, transa girmiş şekilde garip bir şekil’de  dönerek ve herhangi bir dans formuna uymayan şekilde yapılıyor.
Hindu ve Sufi mistisizmi iç içe geçmiş bir şekilde bu festivalde kendini gösteriyor. Giydikleri aşırı süslü boncuklu giysiler ,saçlarının uzunluğu ve rastalı olması dans’lar bunu ortaya koyuyor. Dervişin arasıra galeyana gelerek deniz kabuğu’ndan çıkardığı tınılar herkesin bir'anda pür dikkat kesilmesi farklı bir heyecan.

Bu yazıyı okuyup da gitmek isteyenlere tavsiyem bu festivalin tehlikelerini de araştırmaları. Bu festival Pakistan’da ki aşırı dincilerin hedefinde.  Ben bu yıl denk gelmedim ama geçmiş yıllarda çok sayıda intihar eylemcisi buraları savaş alanına döndürdü. Türkiye’ye  döndükten sadece  1 hafta sonra aynı yerde çok sayıda insan bombalı araç’la öldürüldü maalesef.

Lahore
Pakistan

Asya, Ertuğrul Ava
Lahore

Sufi,Tören, GezginEmekli
Festival


Pakistan gezi'si yapmaya karar vermekte güçlük çekenlere tavsiyem; Bu ülkede UNESCO Dünya mirası'na ait çok sayıda eser var, İnanılmaz doğal güzellikler, lezzetli ve ucuz sokak ve mutfak yemekleri, Sufi geleneği ve müziği, türbe'leri camileri tapınakları, Hindistan sınırında hergün yapılan bayrak değişim törenlerini hatırlatırım.
Türk Hava yolları'nın Karachi ve Lahore a düzenli seferleri mevcut. Yeşil Pasaport'a vize istenmiyor bu arada. 

Hijyen konusunda dikkat etmenizde büyük fayda var, ve ben aşı olmadan mide problemleri yaşamadan üstelik karayolu ile geldiğim bu ülkeden sorunsuzca ayrıldım.

Gördüğüm kadarı ile Pakistan ekonomisi büyük ölçüde tarım ve tekstile dayalı. Paramızın değerli olduğu ender ülkelerden. Burada fotoğraf makinaları ve lens'ler TR' ye göre %30 daha ucuz, ilgilenenlere duyurulur






İnstagram'daki fotoğraflarıma bakabilir Youtube da macera dolu videolarımı izleyebilirsiniz, düşünceleriniz ve yorumlarınız bundan sonraki gezilerime ışık tutacak  


Pakistan Türk mü
Pakistan ekonomisi ve dili 

https://www.youtube.com/channel/UCp5W56R0QuGYlxN2428MppQ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Salı günleri kurulan ünlü Tire Pazarı

Hint Ginsengi, Ashwagandha

Şirince Gezisi, Tatil, Seyahat, Ephesus, Şirince gezilecek yerler,